India’s largest township is now fully energy efficient

Godrej Garden

Located in the heart of Ahmedabad, Godrej Garden City (GGC) is currently home to over 1,500 families and has a fully functional school, a city square retail facility, and a 70,000 sq ft clubhouse. The project also has facilities for healthcare, recreation, hospitality, and banking. In 2009, GGC was selected as one of the 17 projects from around the world by the Clinton Foundation to partner the Clinton Climate Initiative in creating projects that sought to be at the cutting edge of sustainable development. And recently, GGC was certified with the IGBC Green Residential Society (IGBC-GRS) Platinum certification, making it the largest township in India to be GRS Platinum-certified.

Saving energy
The project has installed CFC-free air-conditioning systems in all common area applications that include the clubhouse; it has also used efficient VRF-based air-conditioning systems in the banquet area. Further, energy meters are installed for monitoring energy performance for common area lighting, street lighting and power consumption of the clubhouse. One hundred per cent of external lights are covered and weather-resistant. Further, solar power is being used in common areas on the boulevard. However, the percentage of solar power electrification is nominal considering the site scale.

Managing waste
Considering the requirement of about 4,000 households residing in the township, the project has installed an STP with a capacity of 1,000 kld to treat 1,482 kld of wastewater generated on site; this treats 75 per cent of the wastewater generated. GGC has installed aerators for water fixtures in the common area toilets that include taps, dual flush for water closets and shower heads; also aerators for toilets in flats. Further, automatic water level controllers and float level controllers in the overhead water tanks have also been installed.

Improving air circulation
A sun-path design analysis has been carried out; sun shades have been provided projecting over openings and room fatades, and are located at places recessed inside the building edge to provide sun protection from both the vertical and horizontal axis. Besides, the spatial planning emphasises ample air circulation. Moreover, the project has installed china mosaic tiles on 100 per cent of the roof structures, which reduces heat gain.

Adding to the green element
The project has large, green parks of about 2.8 acre that lie in the heart of the north sector. Further, 34.4 per cent of site area, i.e, 29,917 sq m of the total site area of 86,956 sq m, is covered with landscape. Sparse planning with green pockets around the buildings encourages quality of life. Also, the project has facility management groups for the upkeep and maintenance of landscaping, housekeeping, lifts and elevators, fire suppression system and DG sets.